Wedstrijd

 

EERSTE AFDELING IN PROVINCIALE WEDSTRIJD VOOR AMATEURTONEEL 2011-2012!

Toneel Sint Pieter Testelt  speelde ‘De Bemoeial’ voor een full house in Den Egger (515 toeschouwers). Met deze voorstelling namen wij deel aan de driejaarlijkse Provinciale Wedstrijd voor Amateurtoneel van de provincie Vlaams-Brabant.  Aan deze toneelwedstrijd nemen ongeveer 90 gezelschappen deel. Het scheelde maar een haartje of we werden met ‘Uitmuntendheid’ bekroond.Wij  moesten ons met ‘Eerste Afdelling’ tevreden stellen,  wat op zich een heel mooi resultaat is.

Enkele citaten uit het juryverslag:

Over: STUK

Een komische thriller behoort tot het moeilijkste toneelgenre omwille van de combinatie van komiek met spanning en verrassing. De bemoeial is bovendien een ouderwets stuk dat met de vele, onnodige herhalingen oeverloos lang overkomt. Een stevige aanpak dringt zich dan ook op. Toneelgroep Sint Pieter heeft dat heel goed begrepen. Dankzij een doorgedreven actualisering hebben zij dit Angelsaksisch gegeven herkenbaar gemaakt voor een Vlaams publiek van vandaag. Bovendien zíjn zij erin geslaagd het geheel in de juiste toonaard te zetten met een bonte mengeling van komedie en thriller. Alleen wordt er te weinig geknipt, met het gevolg dat de voorstelling veel te lang uitloopt.

Dit stuk past duidelijk in de sociaal-culturele doelstellingen van de groep. Ze hebben er de geschikte mensen voor zowel op de planken als achter de schermen. Ook het publiek reageert uitstekend en geniet dankbaar.

Over: REGIE

De regisseur heeft andermaal voor een goede, maar iets te lange bewerking gezorgd. Bovendien heeft hij voelbaar aandacht besteed aan alle personages. Alleen de bullebak van een commissaris mocht iets duidelijker in de verf worden gezet.

In het technische luik heeft hij gezorgd voor sfeervolle muziek, die echter ook iets te lang duurt. Het speldispositief is te breed uitgerokken.

De speltechnische acteursbegeleiding is dan weer uitstekend. De regisseur geeft op die manier de mogelijkheid aan al zijn medewerkers om individueel te schitteren. En dat is uiteindelijk een belangrijke taak van de regie.

Over: VERTOLKING

Het is duidelijk dat Toneelgroep Sint Pieter uit Testelt talent in huis heeft. Ze beschikken ook over een schitterende Lily, zodat de keuze van dit stuk absoluut verantwoord is. Deze actrice heeft een onwaarschijnlijk goede plankenvastheid en draagt dan ook het geheel op een knappe wijze.

In het taalgebruik moeten de vertolkers wel opletten voor het gebruik van te veel stopwoorden. Dat gaat op de duur vervelend werken. De tekstkennis is haast perfect. De enkele kleine haperingen vallen daardoor natuurlijk ook meer op. Die tekst wordt bovendien uitstekend gespeeld door iedereen.

Over: TECHNIEK

Ook achter de schermen worden talent en inzet gekoppeld aan vakbekwaamheid. Desondanks heeft de jury in dit luik ook enkele opmerkingen, die moeten gelezen worden als opbouwende kritiek: de opbouw van het overigens verzorgde decor zorgt voor verwarring bij het opkomen (niet steeds consequent); cj is en blijft donker, wat overigens onaanvaardbaar is in een zaal met dergelijke infrastructuur; de bliksem daarentegen is dan weer uitermate verzorgd.

Voor het overige heeft de jury alleen maar lof voor de technische ploeg. De muziek is mooi. Er is zorg besteed aan de kostumering en de grime is onopvallend, dus uitstekend.

CONCLUSIE: “Toneel Sint Pieter Testelt heeft weer een puike productie op de planken gezet. De Eerste Afdeling is dan ook meer dan verdiend.”

Einde citaat.

Enkele spontane reacties :

Beste vrienden van toneelgroep Sint Pieter

Dikke proficiat voor u en de hele groep van Sint Pieter Testelt. Wij mogen allen fier zijn op het mooie resultaat! Nog een succesvolle werking toegewenst. Wij blijven ook in de toekomst achter jullie staan!  Vriendelijke groeten  Manu CLAES, Burgemeester

De cultuurraad dankt het hele team van Toneel Sint-Pieter Testelt voor hun bijdrage tot de WAK 2012. Zoals steeds was de productie tot in de puntjes voorbereid en het publiek (terug een volle zaal!) razend enthousiast. Proficiat. We kijken uit naar een prettige samenwerking in de WAK 2013! Juul Claes, Secretaris, Cultuurraad

Het was een indrukwekkende vertoning. Proficiat aan jou, alle acteurs en diegenen die achter de schermen geholpen hebben om te komen tot dit succes. Willy Minne

Proficiat met het behaalde resultaat en nogmaals bedankt voor de samenwerking. Alex voorzitter Cultuurraad

Beste toneelkring. Dat jullie op de juiste weg stonden hadden we reeds in het verleden gehoord. Dat jullie alleen maar beter konden worden met een goede samenwerking is een deel waarvoor jullie zelf hebben gezorgd. Het eist een sociale discipline, een stevige spirit en een goede coördinatie.Van harte proficiat, dat is gelukt. Hopelijk blijven jullie lang doorgaan op hetzelfde elan. Laat ieder verder genieten: zowel de acteurs als de toeschouwers.Het ga jullie goed. Karel Jennes

 Dikke proficiat voor jullie allen. Het is fijn om te horen dat het talent dat onze gemeente rijk is, wordt geapprecieerd.  Liesbeth Tielens Cultuurbeleidscoördinator Scherpenheuvel-Zichem

Terechte lof. Jullie vele inspanningen zijn beloond. En dat is dik verdiend! Proficiat aan de ganse ploeg van Toneel Sint Pieter Testelt en aan alle medewerkers.

Roeland Van Gorp  Directeur GC den egger

aan allen die hieraan hebben gewerkt : een dikke proficiat !!!!  Marc Decat  Schepenen  van Cultuur

TONEEL SINT PIETER speelt ‘De Bemoeial’ op 5 mei in Den EGGER tijdens de WAK. Met op 5 mei 2012, deelnemen aan de Week van Amateur Kunsten (WAK). Wij gaan er mee deelnemen aan het driejaarlijkse Brabantse Provinciale Toneeltornooi.

Op het zakenkantoor van Robert Marchal is kuisvrouw Lily Peeters al jaren in dienst. Alles leek routine te zijn tot ze, op een avond, een lijk vindt in het bureau van Robert Marchal.

Het hele onderzoek is een echt circus, want er verdwijnen belangrijke bewijzen, gebeuren onmogelijke dingen, waar Lily Peeters overal commentaar op heeft. Ze blijkt zelf commissaris De Backer nog van vroeger te kennen, met alle gevolgen vandien. De poppen gaan nog meer aan het dansen wanneer ze zich te pas en te onpas met het onderzoek bemoeit.
Weet Lily Peeters té veel zodat de moordenaar of moordenares haar uit de weg wil ruimen ? Of is ze alleen een bemoeial, zoals de getergde commissaris uitroept ?
Zou de verliefde secretaresse in staat zijn om te doden, heeft de mooie mevrouw Claire Marchal écht een minnaar die uit passie zijn concurrent wil opruimen ? Zijn er niet teveel toevalligheden die in de richting wijzen van …

U ziet het, het wordt een spannend en lachwekkend verhaal, kortom een thriller die u zal worden voorgeschoteld  door Toneel Sint Pieter Testelt.

Spelen voor U in volgorde van opkomen:

Lily Peeters                                Nancy Nuyts

Inspecteur Godart                       Elie Naulaerts

Assistente Nuyts                        Marina Nuyts

Commissaris De Backer             Chris Cumps

Richard Marchal                         Guy Bergen

Claire Marchal                           Sigi Van de broeck

Marian Stevens                         Julie Brems

Robert Laureys                        Edwin Van Steyvoort

Magda Wouters                        Greta Dehaes

 Toneelmeester                             Benny De Busser