70 jaar toneel

 

 

JUBILEUM 70 JAAR TONEEL SINT-PIETER TESTELT

Woord van de voorzitter (november 2018)

Dit seizoen bestaat onze toneelgroep “Sint-Pieter” reeds 70 jaar. In 1948 fusioneerden de twee reeds actieve toneelgroepen “De Bergzonen” en de toneelgroep van de fanfare “Strijd naar Eendracht”. Het “kind” kreeg de naam “Toneelkring Sint-Pieter” mee. Deze fusie werd ondanks weinig hoop op een lang leven, met veel enthousiasme onthaald. Als men echter weet dat deze toneelgroep zelfs succes oogstte met vertoningen o.a. te Averbode, Herselt, Houtvenne, Keiberg, Waanrode, Eindhout, Okselaar, Molenbeek-Wersbeek, Houwaart, Schaffen, Voortkapel, Schoonderbuken, Vorst-Kempen, Westmeerbeek, Wezemaal, Molenstede, Booischot en Diepenbeek, dan kan je alleen maar concluderen dat de toneelvereniging Sint-Pieter ook haar steentje heeft bijgedragen tot het populair maken van het amateurtoneel in de streek. De eerste stukken werden in de “Zaal van Meynkens” (Monseigneur Bremsstraat) gespeeld. Daarna herbergde de toneelkring in “Zaal Pax” (huidige Carrefour). In 1964 verhuisde het gezelschap naar de Gemeentelijke Jongensschool (huidige ’t Steltje). Vorig jaar, in 2017 maakte Toneel Sint*Pieter een grote sprong naar “GC Den Egger” (blauwe zaal).                                  1971 was een donker jaar voor de toneelkring. Op twee dagen tijd overleden de voorzitter Alfons Van De Poel en de ondervoorzitter Frans Van De Weyer. Velen voorspelden hiermee het einde van dit toneelgezelschap. Maar de microbe die toneel heet, leefde verder in de andere leden.
De geschiedenis schrijven van zo’n vereniging als Toneelgroep Sint-Pieter is geen gemakkelijke opdracht, want het verleden van het Testeltse  toneel is erg rijk. Dat werk blijven wij u echter nog verschuldigd. Laten we het houden bij het opsommen van enkele hoogtepunten. In 2000, achtte Toneel Sint-Pieter Testelt zich in staat om zicht in het tornooi van Provinciaal Amateurtoneel te gooien en tegen grote steden van Brabant en Brussel te boksen. Het was niet direct in de roos : met “Kiekens en co” behaalde ze de derde afdeling. Het geloof in de aanwezige kwaliteit, versterkt door hard werk, leverde vlug zijn vruchten. In 2003 werd hun interpretatie van “Smullen met Snullen” met “Uitmuntend” bekroond, de hoogste onderscheiding van een toernooi. In 2006 vielen ze met “Niet te Geloven” weer in de prijzen : de eerste afdeling. Met “De Bemoeial” vielen ze in 2011 ook in de prijzen.

 

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

 

Het 70 jarig bestaan van onze toneelvereniging werd gevierd in       ’t Ruthgerhof Testelt. Zoals je op de foto kunt zien met allemaal blije en tevreden gezichten. (juni 2017)

Tijdens het ledenfeest van onze toneelvereniging werden de vrijwilligers die 10, 20 of 25 jaar en meer hun “trouwe dienst” hebben bewezen in de bloemetjes gezet. Proficiat aan iedereen !

Gevierden 2017

Ons oudste lid Louis Cuypers (98 jaar) werd door onze voorzitter Johnny Larbi Khetouta geïnterviewd over de geschiedenis en het ontstaan van de huidige toneelgroep.

Louike Op 22 november 2017 heeft Louis Cuypers ons verlaten. Rust zacht Louis, we vergeten je niet, je bent voor altijd in ons hart!